Costa Rica La Pantera Tarrazu SHB

Beschikbaarheid: Op voorraad
 Naam:   Costa Rica La Pantera Tarrazu Callistino Koffie Costa Rica La Pantera Tarrazu 
     
 Smaak:   Een koffie met een sappige zoetheid!  In de smaak vinden we tonen van sinaasappel, wat citroen en zoete tonen van gestoofde pruimen en bruine suiker. Een medium, zoete body en een soepel mondgevoel.

Een gebalanceerde zuurtegraad en nasmaak met tonen van chocolade.

     
 Gebruik:       Filterkoffie
Espresso & Cafetière
Slow Coffee
 (louter een advies natuurlijk)    

  

 Oorsprong    De Koffie
         
 Land: Costa Rica    Soort: Arabica
 Regio: Tarrazu,  zuidelijk van de hoofdstad San José    Variëteit: Cattura en Catuai
 Hoogte: 1.350 - 1.900 meter    Grootte: 15+
 Ondergrond: organische, vulkanische ondergrond    Verpakking:  Juten zakken van 60kg
 Regen: gemiddeld 3.000mm per jaar      
 Temperatuur: gemiddeld 18°      

  

 Oogst- en verwerkingsmethode
   
 Oogstmethode: Handgeplukt


 Wasmethode: Washed

Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces".

De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen  bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem.   De onrijpe bessen worden uit het water geschept. 

De volgende stap is ‘verpulvering’.  Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken.

Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt.

De volgende stap is de fermentatie.  Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden.

Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur.   Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks.

De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat.  Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden.

 Droogmethode: In een mechanische droger

 

Wetenswaardigheden

SHB staat voor Strictly Hard Bean.  Enkel koffiebonen van plantages die op een hoogte van minimaal 1.350m liggen, mogen deze aanduiding gebruiken. 

Dit 'label' is eveneens een kwaliteitskenmerk, enkel de beste koffies uit Costa Rica kunnen dit label dragen. Immers, ‘hooglandkoffie’ heeft een vollere smaak doordat de koffieplanten langzamer groeien door de koude nachten.   Hierdoor rijpen de koffiebessen langzamer en krijgen ze meer tijd om een intensieve smaak te ontwikkelen.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen